Covid 19: De autonome regio Valencia ( waar wij ons bevinden) heeft op dit moment code oranje. Quarantaine bij terugkeer is niet meer verplicht, niet essentiële reizen zijn niet meer verboden. Marnes zelf bevindt zich volledig geïsoleerd en al het personeel woont ter plekke of in de nabije omgeving. We vormen dus onze eigen veilige bubbel.

Uw darm is van fundamenteel belang voor optimale levenskwaliteit

U hebt last van chronische darmproblemen

Chronische darmproblemen kunnen zich uiteraard uiten via talrijke klachten die zich situeren in en rond het spijsverteringssysteem zelf (bijvoorbeeld terugkerende aften in de mond, chronische maag- of slokdarmproblemen, chronische spijsverteringsproblemen, spastisch colon, opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen, chronische constipatie, chronische diarree, terugkerende aambeien), maar minder bekend is dat chronische darmproblemen vaak mee aan de basis liggen van chronisch moe zijn, chronische hoofdpijn, chronische huidproblemen, diffuse chronische pijnen en een verminderde werking van het immuunsysteem. Met andere woorden: een optimale darmwerking is van cruciaal belang voor een goede gezondheid en optimale levenskwaliteit.

Vijf belangrijke groepen van oorzaken

Wanneer we kijken naar de onderliggende fysiopathologie van chronische darmproblemen, onderscheiden we vijf belangrijke groepen van oorzaken, die vaak gecombineerd voor kunnen komen:

 • een onevenwicht in de darmflora
 • voedingsallergiëen en/of voedingsintoleranties
 • het lekkende darmsyndroom
 • een pathogene darmflora
 • auto-immuunaandoeningen

Met het Marnes behandelplan voor chronische darmproblemen beogen we in de eerste plaats het opsporen van de onderliggende verschillende fysiopathologiëen, om deze vervolgens alle samen te behandelen. Ook bekijken we welke omgevingsfactoren de pathologieën hebben veroorzaakt (verkeerde voeding, stress, onregelmatig leven, sedentair leven…) en passen deze zo nodig aan.

Het Marnes behandelplan start met een uitgebreide anamnese en labo-diagnose die vooraf plaatsvindt.

 

Het behandelplan voor chronische darmproblemen

Medische historiek & labodiagnose

Het behandelplan start reeds tijdens de intakeprocedure (die in vooraf België plaatsvindt) met een uitgebreide anamnese waarbij we zoeken naar de omstandigheden waarin uw darmproblemen zijn kunnen ontstaan (levenswijze, voedingsgewoonten, mentaal evenwicht, genetische belasting, stress…). Tijdens de intakeprocedure wordt ook een uitgebreide labo-diagnose uitgevoerd. Deze labo-diagnose kan bestaan uit:

 • een foodscreen waarbij we sporen naar mogelijke voedingsallergiëen en -intoleranties
 • een functionele microbioomtest om de darmflora volledig in kaart te brengen
 • een gutscreen om te naar eventuele bestaande immuniteits-stoornissen.
 • het in kaart brengen van gifstoffen die aanwezig kunnen zijn in uw darm
 • indien nodig brengen we uw volledige genetische code in kaart.

Na deze intakeprocedure kan het behandelplan in het Marnes-resort van start gaan.

Het behandelplan

Na het opsporen van de onderliggende fysiopathologiëen worden deze in Marnes allemaal samen behandeld. We kijken ook welke omgevingsfactoren uw problemen veroorzaken (foute voeding, stress, onregelmatig leven, sedentair leven…) en geven u advies over hoe u uw levensstijl kunt aanpassen.

Het Marnes behandelplan voor chronische darmproblemen kan bestaan uit:

 • een op maat gemaakt ontgiftingsplan om de darm te ontgiften (al dan niet via infusen)
 • een op maat gemaakt individueel voedingsplan
 • toediening van de juiste voedingssupplementen (al dan niet via infusen)
 • toediening van de nodige spijsverteringenzymen
 • een individueel personal trainingsplan (juist en voldoende beweging is van groot belang bij het bestrijden van chronische darmproblemen)
 • de juiste emotionele ondersteuning (er is een sterk verband tussen chronische darmproblemen en een emotioneel onevenwicht)
 • personal coaching met als doel het stimuleren en aanleren van een aangepaste voedings- en levenswijze
 • individuele lichaamsgerichte ontspanningstherapie om terug een positief beeld van en goed contact met het eigen lichaam te bewerkstelligen

De duur van het Marnes behandelplan voor chronische darmproblemen is minimaal 2 weken en kan gaan tot 6 weken.

‘Toen mijn arts mij voorstelde om twee weken naar Marnes te gaan om mijn lichaam en geest diepgaande rust te geven, stond ik daar sceptisch tegenover, maar nu ben ik zo blij dat ik het heb gedaan. Het is de beste investering van mijn leven geweest. Na meer dan tien jaar sukkelen met darmproblemen, vermoeidheid, migraine en depressie heb ik het gevoel dat ik eindelijk op de goede weg ben gezet. Marnes was voor mij een keerpunt. De aanpak van medische problemen is er grondig en totaal. Je wordt op allerlei manieren gevolgd en in de watten gelegd: via je gepersonaliseerde dagelijkse voeding (alles biologisch!), via aangepaste lichaamsbeweging en deugddoende lichaamsgerichte therapie, via infusen die je voorzien van de voedingsstoffen die je nodig hebt, via mooie wandelingen in de natuur… Na twee weken voelde ik dat het echt werkte en ik stelde voor om nog twee weken langer te blijven. Dat kon gelukkig en in die weken heb ik me een heel nieuwe manier van leven en denken eigen gemaakt.’

Mia D., 43 jaar, interieurarchitecte.

Marnes is er voor u

Ik wil graag een gesprek rond het behandelprogramma chronische darmproblemen zijn